Forskningens døgn: Hvor lang tid varer et sekund?

Hvornår

27/04/2019    
11:00 - 12:00

Hvor

Hele Smedjen
Østre Messegade 5, Hvidovre

Hvor lang tid varer et sekund?

Hvad er tid? Er tid en egenskab ved universet, eller eksisterer den kun i vores bevidsthed? Og hvordan har tidsmålinger haft betydning for udviklingen af vores civilisation? Det er nogle af de spørgsmål, foredraget tager op og forsøger at nærme sig et svar på.

Newton opfattede tid som en strøm, der flyder ensartet gennem universetupåvirket af noget uden for sig selv. Det svarer til vores intuition, men efter Einsteins teorier holder det billede ikke.

I dag opfattes tid af mange ikke som en fundamental egenskab ved universet, men snarere som et subjektivt fænomen – et synspunkt, der ofte formuleres med ‘Tid er en illusion’.

Illusion eller ej, tidsmålinger har haft afgørende indflydelse på udviklingen af vores civilisation.

De var en forudsætning for, at oldtidens præsteskaber kunne hævde deres autoritet gennem forudsigelse af sol- og måneformørkelser. Ure, der kunne gå præcist gennem mange ugers sejlads over verdenshavene, var en forudsætning for navigation og dermed for den globalisering, der fulgte de store opdagelsesrejser. Og i dag er ekstremt nøjagtige tidsmålinger med atom-ure grundlaget for navigation i rummet og for utallige anvendelser af GPS.

Læs mere i følgende artikel på Videnskab.dk: ‘Tiden går – eller gør den?‘.

Foredraget handler om tid, vores opfattelse af tid gennem tiden, og tidsmålingers rolle i skabelsen af vores moderne verden.

Tilmelding på https://avedorelejren.nemtilmeld.dk